Menu
De Koolputten - Brasserie - Feestzaal - Expo - B&B - Bar

Geschiedenis

Stijlvol logeren
in historisch erfgoed
in Vlaanderen

Eens een florerende kolenhandel in het midden van de 20ste eeuw, nu een magische mix van B&B, restaurant, eventlocatie en kunstforum. Inderdaad, De Koolputten is een must – to do, to see and to discover – met een indrukwekkend verhaal. Droom je ervan om eens te dineren of te logeren in een historisch erfgoed in Vlaanderen? Kom dan zeker onze historische site verkennen en beleef een onvergetelijke ervaring.

Stap je even mee in onze tijdmachine

Geschiedenis

Je bent zonet 100 jaar terug in de tijd gereisd! Op de plek aan de Durme waar je nu kan logeren in historisch erfgoed, vind je een kleine haven, waar schepen tal van goederen aan- en afvoeren. Denk maar aan kolen, graan, maïs, bouwmaterialen, veevoeders en mosselen.

1900

1934

De familie Schelfhout tovert de site om tot dé economische draaischijf van de Durmestreek. Naast een welvarende kolenhandel, bezitten ze een drukbezochte herberg, herenwoning, magazijnen, diverse arbeiderswoningen en stallen.

Geschiedenis

De Koolputten aan de Durmebrug

2000

Maar tijden veranderen. In de jaren ’80 kopen mensen amper nog kolen en de site geraakt in verval. Er blijft bijna niets meer over van de historische site die ooit zo welvarend was.

Geschiedenis

Nu

Gelukkig beslist de familie Vereecken, afstammelingen van de familie Schelfhout, dit niet zomaar te laten gebeuren en het bouwkundig erfgoed te beschermen. Ze reconstrueren de site, volledig volgens zijn oorspronkelijke vorm en plattegrond, en herstellen het in al zijn glorie.

Time’s up, wat een reis! Vandaag is De Koolputten niet alleen een waardevolle ontmoetingsplek zoals vroeger, maar ook een ware toeristische trekpleister, boordevol authenticiteit, in een modern jasje. Wie graag eens wil logeren in historisch erfgoed in Vlaanderen, is hier dus aan het juiste adres.

Geschiedenis

Heb je ons logo
trouwens al opgemerkt?

Het representeert de spectaculaire Mirabrug, die op een steenworp ligt van onze historische site en verbluft met een al even boeiende historie. Wist je dat de Mirabrug…

  • gedeeltelijk opgeblazen werd door de plaatselijke bevolking tijdens WO I, om zich te beschermen tegen de Duitsers?
  • het zijn naam en bekendheid ontleent aan de film Mira (1971)? Dit is een verfilming van het boek De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels, met een script van Hugo Claus en Jan Decleir in de hoofdrol.
  • beschermd is als monument én bouwkundig erfgoed?
  • nu een belangrijk startpunt is van enkele prachtige wandel- en fietsroutes, zoals wandelroute Den Bunt (7,5 km)?

Altijd al eens willen logeren in historisch erfgoed?

Grijp dan nu je kans en laat je verwennen in een uniek historisch kader bij De Koolputten.

Ontdek er alles over

{title}