Menu
De Koolputten - Brasserie - Feestzaal - Expo - B&B - Bar

Vernissage: De lokroep van het water

Datum: 19/05/2019

-

Tijdstip: 11:00 - 12:30

In de periode tussen 1865 en 1940 inspireerden de oevers van de Schelde en de Durme telkens opnieuw tal van kunstenaars. Antwerpen, Scheldestad bij uitstek, en vooral de rede, de haven en het leven langs de kade streelden de picturale blik van een schare openluchtschilders die zich eind 19de eeuw hadden losgemaakt van de academische dominantie. De natuur als leermeester was het nieuwe sleutelwoord, dat ook zijn weerga stroomafwaarts vond langsheen de scheepswerven van Rupelmonde, Steendorp en Temse, in de paradijselijke ongereptheid van Driegoten te Hamme, in de koortsige bedrijvigheid van de kleine loskaaien langsheen de Durme van Tielrode tot Lokeren, met inbegrip van de site De Koolputten zelf.

Artistieke drijfveer werd hierbij gestuwd door de Dendermondse Schilderschool, geestelijk centrum van de Oost-Vlaamse Scheldeschilderkunst. Deze presentatie ontvouwt een fictieve reis die de stoomboot La Durme dagelijks voer van de Durmekaai te Hamme via Temse tot de aanlegplaats aan de Jordaanskaai te Antwerpen, zoals beschreven in de roman Mensen achter de dijk van Filip De Pillecyn.

Eigen aan de tijdsgeest wordt ook de sociale dimensie toegelicht:het labeur van de scheepslossers, de natiepaarden, de zakkennaaisters, de binnenschippers, de boeren, de vissers, de passanten in en langs het café, … Een selectie oude prentkaarten en literaire referenties versterkt de dialoog tussen fotograaf, schrijver en kunstschilder.

Vernissage

19 mei 2019 om 11.00u

  • Toelichting dhr. Tom Wezenbeek, projectcoördinator Schelde Sterk Merk / Rivierpark Scheldevallei (regionaal landschap Schelde & Durme)
  • Muzikaal intermezzo door Canto Corale o.l.v. dirigent Raf Vandermeulen.

Inschrijven

Inschrijven kan via expo@dekoolputten.be

Nevenactiviteiten

  • Fietstocht langsheen de ‘Lokroep van het water’ (meer info in de expo zelf)
  • In onze brasserie kan u genieten van het streekgerecht bij uitstek (gebakken paling of paling in het groen) gedurende de hele expo.
Hou onze website in het oog voor bijkomende evenementen.
Prev
1 -1
Next

Werk van o.a. Eugeen Van Mieghem, Franz Courtens, Jacob Jacobs, Jos Mous, Ferdinand Coenraets, Tony Van Os, Dis Van Raemdonck, Achiel Van Sassenbrouck, Pieter Gorus, Ernest Welvaert, Edmond Verstraeten, Maurits Tilley, Casimir Heymans, Oswald Poreau, Pieter Dierckx, e.a.

{title}