Menu
De Koolputten - Brasserie - Feestzaal - Expo - B&B - Bar

Lezing: Red Star Line

Datum: 29/05/2019

-

Tijdstip: 20:00 - 23:00

De definitieve afkoop van de vrije Scheldedoorvaart in 1863 luidde de start in van een nieuwe bloeiperiode voor de Antwerpse haven. Vanuit heel Europa vestigden dynamische ondernemers zich in de stad om er zaken te doen.

Aan de andere zijde van de oceaan begonnen de Verenigde Staten na een verscheurende burgeroorlog aan een ongeziene economische groei. In 1872 reisde Clement Griscom, een jonge ondernemer uit Philadelphia, naar Antwerpen om er de Belgische vennootschap Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine op te richten. Tijdens een periode van ongeveer 60 jaar (1873-1930) vervoerde de rederij onder de merknaam ‘Red Star Line’ om en bij twee miljoen emigranten naar de Nieuwe Wereld.

Eugeen Van Mieghem (1875-1930) was een belangrijke getuige, niet alleen van die massale volksverhuizing maar tegelijk van zijn tijd en omgeving, de wereldhaven waarin hij opgroeide en leefde. Gedragen door medeleven en idealisme wou hij de artistieke getuige zijn van een bevolkingsgroep die haast nooit in beeld kwam. De wereld trok immers letterlijk aan zijn deur voorbij en die naamlozen gaf hij een gezicht. Zijn virtuoze talent en zijn beklijvende authenticiteit hebben ertoe geleid dat Van Mieghem als kunstenaar met zijn oeuvre een ereplaats in de Europese kunst inneemt.

Bekijk hier de vrt-nieuws reportage ‘Op reis met Vlaamse meesters: hoe de wereldgeschiedenis halt hield bij een klein café aan de Antwerpse haven.’

Lezing

Woensdag 29 mei 2019 van 20.00u to 23.00u

In samenwerking  met het Eugeen Van Mieghemmuseum, Antwerpen.

Inschrijven

Inschrijven kan via expo@dekoolputten.be
Het aantal plaatsen zijn beperkt!

{title}