Menu
De Koolputten - Brasserie - Feestzaal - Expo - B&B - Bar

Boekvoorstelling ‘Mensen achter de dijk’

Datum: 10/03/2020

-

Tijdstip: 20:00 - 22:00

70 jaar geleden verscheen het meesterwerk ‘Mensen achter de dijk’ van de prins der Nederlandse Letteren Filip De Pillecyn. De roman is gesitueerd in het geboortedorp Hamme, het klassieke ellendedorp in het Vlaanderen van voor de Eerste Wereldoorlog. Daarmee schreef de auteur het merkwaardigste sociale literaire document tussen Cyriel Buysses Het gezin van Paemel (1902) en Louis Paul Boons De kapellekensbaan (1954).

Mensen achter de dijk is ook de enige roman die het begrip arm Vlaanderen in zijn drie gedaantes bundelt: de sociale ellende, de klerikale betutteling en de culturele tenachterstelling in het België van toen. Met als hoogtepunten van de actie de schoolstrijd van 1879 – 1883 en de arbeidersstakingen van 1894.

De lezer krijgt er gratis de erotische passages bovenop, die in de jezuïtische censuur van 1949 gesneuveld waren en die hier in al hun glorie hersteld zijn. De auteur laat zijn personage Jeanette als een engel der wrake optreden, die de pervertering van de liefde bestraft door zelf op liefdeloze wijze de liefde te bedrijven.

Boekvoorstelling ‘Mensen achter de dijk’

Dit event is niet te missen: de presentatie van de heruitgave van Mensen achter de dijk van Filip De Pillecyn, maar ongecensureerd. De auteurstekst in volle eer hersteld.

Programma

  • Welkomstwoord door Freddy Huylenbroeck
  • Inleiding door prof. dr. Emmanuel Waegemans, voorzitter FDP-comité
  • Causerie: Roest in de rogge
  • Overhandiging eerste exemplaren door Karl Drabbe van uitgeverij Doorbraak
  • Receptie

Inschrijven

Graag inschrijven voor 20 maart 2020 via expo@dekoolputten.be

U wenst een boek?

Gelieve bij uw inschrijving het aantal gewenste boeken te reserveren.

U wenst in ons restaurant te reserveren?

Wenst u vooraf in ons restaurant een avondmaal te nuttigen? Reserveer dan tijdig en rechtstreeks via 052 50 60 60.

{title}