Genieten met zicht op de Durme

Aan de boorden van de Durme werd de gerestaureerde Koolputtensite gisteren feestelijk heropend. Iedereen is er welkom om te tafelen, te overnachten of een expo te bezoeken.

Op het kruispunt van drie gemeenten liggen de Koolputten. In de vorige eeuw dienden de Koolputten als een kleine haven waar schepen hun vracht aan- en afvoerden. De familie Schelfhout was vijftig jaar lang eigenaar van de kolenhandel en baatte er ook een drukbezochte herberg uit. In de jaren tachtig geraakte de site in verval, tot spijt van velen, niet in het minst Annie Vereecken, nazaat van de familie Schelfhout.

Zij speelde al langer met het idee om de site uit te bouwen tot een toeristische trekpleister en slaagde er in 2012 in om de site te verwerven van het agentschap Waterwegen en Zeekanaal. De resterende gebouwen van het steenkoolbedrijf werden tot de laatste steen afgebroken. Maar de eigenaars gaven de ontwerpers de opdracht om de authenticiteit van de site te verwerken in de nieuwbouw. Blikvanger van het project is de oude herenwoning die in ere hersteld werd en voortaan dienst doet als ontvangst- en expositieruimte. Nog tot november kunnen bezoekers er de geschiedenis van de Koolputten ontdekken.

220 plaatsen in feestzaal

Maar gisteren viel vooral het aangename terras van het café en restaurant langs de Durme in de smaak bij de bezoekers. Het prachtige decor vormt een onderdeel van het voormalige kolenmagazijn dat herrees als een restaurant met feestzaal en vergaderruimte. “Dit is uniek. Je kan hier echt genieten van het unieke uitzicht op de rivier. Ik ben in hart en nieren een Hamse wuiten, maar voor deze trekpleister steek ik graag de Mirabrug over naar Waasmunster”, lacht Erik Van De Voorde. Fietsers en wandelaars kunnen in de Koolputten terecht voor toeristische routes, maar ook voor een drankje, etentje of een overnachting met ontbijt. Groepen en verenigingen kunnen ruimtes ook afhuren voor seminaries. In de grootste zaal kunnen tot 220 mensen terecht.

Sommige bezoekers vinden het te mooi om waar te zijn. “Het is een prachtige locatie en een schitterend project. Het is zelfs zo mooi dat we ons afvragen of je er als fietser of wandelaar ook gewoon een koffie kan drinken”, zegt Katrijn, die samen met haar moeder Mariette een kijkje komt nemen. Zij moeten zich geen zorg maken, verzekert Annie Vereecken. “Iedereen is hier van harte welkom”, klinkt het.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepost door Het Laatste Nieuws